burevestnik.bg - Мобилна версия

Анализи

Цветанка Андреева: Политическата идентификация на „Продължаваме промяната“ е все по-разкъсана и неясна

Цветанка Андреева: Политическата идентификация на „Продължаваме промяната“ е все по-разкъсана и неясна

ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ имат готовност да се срещнат утре и да говорят по определени политики, но с уточнението, че не става въпрос за съставяне не правителство.

Очакванията да бъде съставен кабинет, особено с първия мандат, не са високи, обясни пред БНР политологът Цветанка Андреева.

„И все пак тази среща е най-смислената от всички, които е имало до момента. Консултациите в президентството са без резултат. След нея ще стане ясно дали евроатлантическата платформа е просто теоретична конструкция, или е реална база, на основата на която могат да се водят преговори“.

 Големият сблъсък е между опита да се тръгне към ново начало и старата отмъстителност, която изпълва процесите, обясни политологът.

„Едва ли хората се вълнуват с кой мандат може да бъде съставено правителство. За тях играта тази игра е неразбираема и цинична“.

Андреева обясни, че политическата идентификация на „Продължаваме промяната“ е все по-разкъсана и неясна.

„Те бяха икономически леви, но виждаме, че стават и икономически, и геополитически леви , и енергийно, и идеологически леви“.

Те вече не крият различията си с бившите коалиционни партньори.

„БСП гони своите битки и цели. Една от тях е с президента Румен Радев и е свързана с персоналния сблъсък за лидерството в левицата. БСП вече са най-близки по идеология с „Възраждане“.

От партията на Костадин Костадинов пък казват това, което президентът не би могъл си позволил да каже изрече публично, обясни политологът.

„Но той няма да си позволи да им даде третия мандат, защото те са удобен негов говорител, когато връзката им не е официално призната“

Дългото задържането на върха от страна на Радев е сред най-силните мотиви, мобилизиращи политическата класа да състави правителство, смята Андреева.


Още от Анализи
Online radio